Doktorlar

/

Nevzat Aksoy

/

Karaciğer nakli (Sorularınızın yanıtları)

 
        favori ekle

Karaciğer nakli (Sorularınızın yanıtları)

Uzmanımız Nevzat Aksoy kullanıcılarımızdan gelen soruları yanıtlıyor...

Eşim karaciğerini abisine verdi. Ameliyat sonrası sürekli enzimler çok yüksek çıkıyor? Nedeni ne olabilir?

Karaciğer nakli için çoğunlukla vefat eden kişilerin karaciğeri kullanılır. Bazı durumlarda ise hasta yakınlarının karaciğeri de nakil için kullanılabilir. Burada önemli sorunlardan birisi de sağlıklı bir bireyden, oldukça büyük bir karaciğer dokusunun alınması sonucu (alınan kişide) gelişebilen sağlık problemleridir. Bu nedenle karaciğerini vermek isteyen kişiler gelecekteki sağlık sorunları açısından ayrıntılı biçimde bilgilendirilir ve olası komplikasyonlardan haberdar edilirler. Karaciğer nakli ve nakil sonrası takibi bir ekipçe yapılır. Eşinizin nakil sonrasında enzimlerinin yüksek çıkması açısından takibi mutlaka yapılıyordur ve sanırım bu konuda ayrıntılı olarak bilgilendiriliyorsunuzdur. Bu derece önemli ve hassas bir durumda ve büyük bir ekip tarafından yakın takipte olan eşinizle ilgili soruları o ekibe sormalısınız. Burada 'bir de şu hekime soralım acaba o ne der?' gibi bir yaklaşım doğru değildir. Nakil öncesi eşinizin karaciğeri hassasiyetle araştırılmış ve doku vermeye engel bir durum görülmemiş olmalıdır (ki nakle izin verilsin). Nakil sonrasında enzimler yüksek seyrediyorsa bunun geçirilmiş operasyona ait olma olasılığı da göz ardı edilmeden gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Geçmiş olsun.

Kanlı büyük abdest

Çocuğum 6 yaşı da büyük abdesti mukuslu kanlı pis kokulu geliyor 2,5 sene öncede böyle oldu kolonoskopi çocuğun psikolojisini bozar dediler yapmadılar gitada herhangi bir mikrop yok bu nedir hocam?

Kolonoskopi çocuğun psikolojisini bozmaz; çünkü işlem anestezi altında yapılır. Bunu komşularınız mı dedi? Kanlı gaita için yapılan araştırmalar bir sonuç vermiyorsa ve Çocuk Gastroenterologu kolonoskopiye gerek görmüşse başka seçeneğiniz var mı? Geçmiş olsun.

Panik atak

Merhabalar hocam ben 26 yaşında bir bayanım. Bundan bir yıl önce çektirdiğim ilaçlı mide filmimde reflü tanısı konmuştu. Ardından yine endoskopi yaptırdım endoskopi sonucum antral gastrit çıktı. İlaç kullandım fakat hocam benim şu an yaklaşık 4 aydır sağ kaburgamın altı boşlukta ve sırtıma vuran ağrılarım var. Konuşurken çabuk yoruluyorum ve öksürüyorum. Sürekli derin nefes alma gereği duyuyorum. Bir de sürekli yutkunma ve geğirme ihtiyacı duyuyorum. Geğirdiğim zaman rahatlıyorum. Çok evhamlı ve çok stresliyim daha önce panik atak tedavisi de gördüm. Çok korkuyorum midemde kötü bir şey var mıdır? Endoskopiyi ne kadar sıklıkta yaptırmalıyım. Doktor bey sorumu yanıtlarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

Mideniz için endoskopi yapılmış ve önemli bir hastalık bulunmamış. Buna rağmen niçin hala midenizde kötü bir hastalık olabileceğini düşünüyorsunuz? Demek ki yakınmalarınızın nedeni mide değil. Güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı yakınmalarınızı nedenleri araştırılmalı. Bu araştırmalardan sonra psikolojik kökenli yakınmalarınız da değerlendirilmeli ve bir sonuca ulaşılmalıdır. Geçmiş olsun.

Üçlü tedavi

5 yıldır midem ağrıyordu önce doktorlar lansor verdiler. 4.5 ay kullandım geçmedi sonra endoskopi yapıldı. Midemde yara olduğu söylendi ve Hp bakterisi çıktı. 15 günlük antibiyotik kullandım 3lü paket ama midemde 3x4 cm Barret var. ailemde hiç mide kanseri yok. ve doktora gittim yine aynı ilaç verdi. Yiyeceğime dikkat ederim. Ama iyileşmiyor gidip geliyorum. İlaçlardan önce birkaç gün suren ağrım şimdi hiç geçmiyor nerdeyse boğazım mideden gelen safradan hep ağrıyor boğazımda yutakta hep bir şeyler var sanki. ameliyat olsam iyileşme olmaz mı yaşım 33, kg 58 daha önce yanıtlarsanız çok sevinirim.

Barrettt mukozası midede değil borusunda olur ve Gastroenterologlarca takibi gerekir. Midedeki mikrop için üçlü tedaviyi tekrar tekrar kullanmanız anlamsızdır. Yakınmalarınız geçmiyorsa aynı ilaçlarda ısrar edilmemelidir. Teşhisinizin gözden geçirilmesi gerekir. Reflü için yapılan ameliyatlarda başarı oranı söylenenin aksine çok yüksek değildir. Ameliyat kararını mutlaka bir Gastroenteroloji Uzmanı vermelidir. Geçmiş olsun.

Safra taşı

Merhaba, benim annem alzheimer hastası yürüyemiyor , konuşamıyor ama halen ağızdan şırınga yani enjektör ile gerekli kalorisini alacak şekilde yediriyoruz. yaklaşık 1 ay önce geçici sarılık yaşadı yani safra kesesi taşı düşürdü. sonuçta mm lik safra taşları ve çok denildi. şu an kan değerleri normal ama halen total bilirubin 1.57 indirek 1.19 ve sedim 30 ve 67 diğer değerler ast ,alt vs. normal. doktorlar ercp yöntemi ile kanal genişletmeyi önerdi ama bu durumdaki hasta için korkuyoruz. ama olabilecek ani gelişmelerden de korkuyoruz . Başka çözüm ne olabilir Ursofalk pek önerilmiyor. peki ben ne yapacağım siz ne dersiniz.

Halen annenizin safra yollarında bir sorun gözükmüyor. ERCP ile safra yollarının son kısmının genişletilmesi ile taşların ilerde burayı tıkamaması düşünülmüş ise de hastanın yaşı ve genel durumu da göz önüne alınarak böyle bir karar verilmelidir. Bu karar da iyi bir Gastroenteroloji Ünitesince verilmelidir.

Sayın doktor Nevzat Aksoy, yaklaşık bir ay önce bel fıtığı ameliyatı oldum. Ameliyat öncesi kan tahlillerinde hepatit B hastası olduğumu öğrendim. Ameliyat sonrası tansiyon düşüklüğü ve 37 derece üstü ateşim hiç düşmedi, dahiliye doktoru üst batın usg çektirtti, 4mm büyüklüğünde sol böbrekte taş olduğu saptandı. Zaten uzun yıllardır çok sık ve yoğun idrara çıkıyorum, ayrıca şiddetli baş ağrısı ve karın şişliği, düzensiz büyük abdest, sürekli gaz ve pis koku yaşıyorum. Bu sebeple seyahat etmem çok zorlaşıyordu, ayrıca cinsel birleşmemi zorlaştırıyordu. doktorum bana taşın düşmesi için bol sıvı tüketmemi ve hoplayıp zıplamamı önerdi, ancak ben bel fıtığı ameliyatı geçirdim dolayısı ile hoplayıp zıplayamam yasak. Sol bacağımı çeken boşluklarımda ağrılarım var. Doktor bey uzun yıllardır hiçbir doktordan tam anlamı ile ne bir tedavi ne de bilgi alabiliyorum. Bana bilgi verirseniz çok mutlu olacağım. (Yaşım 48)

Hoplayıp zıplamakla taş düşmez. Sanırım böbrek taşınız için size daha bilimsel önerilerde bulunulması gerekir. Hepatit B ile ilgili bilgi vermemişsiniz. O konuda öğrenmek istediğiniz nedir anlaşılmıyor. Diğer konularda da ne öğrenmek istediğiniz net değil. Yine de karındaki yakınmalarınız kalınbağırsağınızla ilgili. Bu nedenle bir Gastroenteroloji Ünitesine başvurmalı ve sorularınızı sormalısınız.

Geğirti

Hocam ben baya bir zamandır tam olarak belirtmek gerekirse 2.3 senedir mide rahatsızlığı çekiyorum devamlı geğirme, gaz meydana geliyordu mide ilaçları çok kullandım. ama şimdi beni tamamen rahatsız eden olay şu anda hemoroit var hastaneye ilk gittiğimde kanda pozitif çıan helicobakteri 26 çıktı helipak kullandım ama tam olarak bitiremedim 4 tablet kaldı çünkü beni ishal yaptı ve bu süreç içerisinde hemoroit vardı zaten ama iyice rahatsızlık verici derecede oldu ve genel cerraha gözüktüm rektoskopi istedi gün verdiler çektireceğim hocam psikolojik olarak çok etkilendim ve korkuyorum kanser riskinden daha yeni evleneceğim ve hayata karşı bazen böyle savunmasız kalıyorum.internetten çok araştırdım iyice psikolojim bozuldu çünkü mide üzerine çok değişik faktörler var lütfen yardımcı olun.

Geğirti yakınmanızın midedeki mikropla ilgisi yok. Bu nedenle içtiğiniz ilaçtan yarar görmeniz olanaksız. Doğru tanı ve doğru tedavi için güvendiğiniz bir Gastroenteroloji Ünitesine başvuracak olursanız geğirti yakınmanız çözüme kavuşacaktır. Hemoroit için endosjkopik olarak makattan baktırabilirsiniz; ancak bunu bu konuda eğitim almış bir Gastroenteroloji uzmanına yaptırmanız yararlı olacaktır. İnternetten araştırınca ne bulacağınızı sanıyorsunuz? Eksik bilgi ile gereksiz vehimlere kapılmaktan başka bir işe yaramayan araştırmalara son vermelisiniz. Geçmiş olsun.

Dr. Nevzat Aksoy
İç Hastalıkları Uzmanı
Gastroenterohepatolog
Net Endoskopi
0 212 210 48 48


Neutrogena Pore&Shine seti ve sana özel Kelebek sayfası kazan!
Alıcı adı
Alıcı E-postası
Gönderen Adı
Gönderen E-postası
1512
dahafazlası
Facebook Yorumları
YORUMLAR